tisdag 4 juni 2013

Gud ser vår nöd - att dela lidandet - friends - God knows our needs and he hears our prayers

Högmässa. 2 sönd. e pingst/Fokussamling 2.6.2013 Tema: "Förgängliga och oförgängliga skatter" (Björk)/"Johannes - det kostar att följa Jesus" (Silfverberg). Syria - Seyfo.

Heidi Storbacka sjöng inledningsvis och stämningsfullt och fint. Jazzig version av "I denna ljuva sommartid". Snyggt och proffsigt som vanligt! 

(Kyrkan är ett sjukhus och ett hem)

Pastor Jan-Gustav Björk välsignades till tjänst i församlingen. Den nyblivne pastorn predikade över evangelietexten som verkligen är en utmaning denna söndag (om den rike mannen och Lazarus). Detta klarade han galant undervisande, bibliskt och rätt och tryggt utan att ta bort någonting av Jesu allvarstext och liknelse. Boris Salo var liturg och berättade att "jul, påsk och pingst" har firats och nu när vi ska växa vidare kommer förvaltarskapet (gällande pengar och egendom) fram. Konfirmanden noterade att den liturgiska färgen nu är grön. Ps. 181 "Kom inför Heren med tacksamhet gamla och unga" förebådade HHN med de fantastiska orden i v. 2 "Härliga verk har gått fram ur vår Skapares händer: sommarens ymnighet strödde han kring våra stränder, syndares jord dukar han såsom ett bord, manna från himlen han sänder."

En jättestor fluga på kyrkfönstret bredvid oss underströk psalmens somrighet med sitt surr och småpojkarna och lilltjejen framför oss var intresserade och förmanade lillebror att inte gå nära...Den minsta killen gladdes över att mamma skulle sjunga. Duktiga och snälla barn!

Man borde ha bandat Jan-Gustavs predikan, den var så intressant och djup. Svår att återge så här. Jan-Gustav konstaterade att berättelsen om den rike mannen och Lasarus redan fanns INNAN Jesus berättade den, men att han ändrade på 2 saker (info för dem som tyckte att evangelietexten var obehaglig, sa han). Jesus ger ofta berättelserna en chockpoäng. Liknelserna handlar ex. om prästen som går förbi en hjälpbehövande (chockerande!) , en skörd som "absurt nog" ger hundrafaldig skörd, Gud berömmer en tvivelaktig förvaltare osv. Texten idag handlar om en fattig skriftlärd och en rik tullindrivare i Palestina. En hjälte och en bad guy men inte om det slutliga livet efter döden (det berättar Jesus om på andra ställen) Jan-Gustav nämnde också den yttersta domen och vårt ansvar för våra handlingar. Texten handlar inte heller om att den som är rik nu ska bli fattig sedan och tvärtom. Poängen riktar sig mot de kvarvarande bröderna. 


Jan-Gustav påminde också om att det vi har fått att förvalta tex. våra pengar inte bara är våra. De har vi fått som gåva av Gud. Vi bara lånar dem av Gud, sa han och visade upp sin egen plånbok och lönekuvertet.

Namnet Lasarus betyder "Gud hjälper". Gud hjälper den vanliga mänskan! Gud ser vår nöd. Jan-Gustav uppmanade oss att se andras nöd trots att det känns besvärligt när vi är stressade och inte har tid. Ingen orkar med allt men vi kan hjälpa EN "Lasarus-person". Om det känns tungt att hjälpa kanske du inte har tagit personen till ditt hjärta? sa pastor Björk. Om vi gör så, blir det ingen börda, sa han.

Och Jan-Gustav läste inte från något papper, han talade helt fritt och ledigt.

Heidi Storbacka sjöng också efter predikan, en fin sång där texten passade perfekt efter predikan och var baserad på en Jesajatext: "Men nu säger HERREN så, han som har skapat dig, Jakob, han som har danat dig, Israel: Frukta icke, ty jag har förlossat dig, jag har kallat dig vid ditt namn, du är min." (Jes. 43)

Jan-Gustavs familj deltog i högmässan. Den unga dottern i 8-års åldern läste första läsningens text tillsammans med sin mor. Lucas Eriksson (Fokusrepresentant) och en kvinnlig församlingsrådsmedlem deltog i välsignelseceromonin genom att dela bibeltexter.

Tillsammans med Heidi och pianisten sjöng vi lovsånger under nattvardsgången. Det var stämningsfullt och fint att få gå sjungande ända fram till altaret. Tillsammans med bla. Maria sjöng jag glad: "Jag är svag men ändå stark, arm och fattig ändå rik, jag var blind men nu jag ser allt som du gjort allt som du ger...Hosianna..."

Smidighet, glädje, sanning, helighet, enkelhet, djup, många barn i kyrkan - ord som beskriver en del...och manna i bröd och vin. Ett lejons ansikte för min syn.






Lekmannasamlingen Fokus 2.6.2013 kl. 19.00

Undervisning: pastor Peter Silfverberg. Tema: Johannes (Uppenbarelseboken)

Jag fungerade som mötesledare och medan vi väntade på att klockan skulle bli 19.00 och alla förberedelser bli klara, hann jag snabbintervjua en kär gäst; Karin Melin-Boyadgian från  Jerusalem, som oväntat dök upp. Jag frågade henne om nyheter från Israel och Karin som närmast kom från Tel Aviv men bor i Jerusalem sade spontant att ett böneämne är alla de 1 miljoner syriska flyktingarna i Jordanien (och i andra länder) som saknar nästan allting. Många av dem är kristna! Barnen får inte gå i skolan och det är mycket svårt för hjälporganisationer att ta sig in i landet för att hjälpa.Vi tänkte båda på Seyfo och hur historien tragiskt nog hela tiden upprepar sig och drabbar detta folk. Det pågår en humanitär katastrof och utrensning.


Eftersom jag är Israelvän bad vi på stående fot inledningsvis för detta konkreta böneämne i Fokus. (de syriska flyktingarna). Jag bad Ralf Salo att hjälpa mig med bönen. Det var bra med konkret bönestöd även om Peter Silfverberg också gett mig lov att vara "orkesterledare", som han kallade det. Ralf bad också för Israel och det judiska folket.


 
I inledningen nämnde jag några punkter
från Jan-Gustav Björks predikan: 1. Gud ser vår nöd. 2. Gud hjälper vanliga människor. 3. Gud hjälper genom oss. Vi kan satsa på att hjälpa en "Lazarusmänska" och ta denne till vårt hjärta, då blir det inte tungt. Allt det vi har av pengar och ägodelar lånar vi av Gud. Sen läste jag Psm 181 ur psalmboken och vi bad bönen Fader vår.

Bobo Dahlbacka satt vid flygeln och Kata Laakso ledde lovsången.

Annikki Ekman och Iris Dahlbacka var förebedjare för förbönslapparna och Harry Smedjebacka var välkomnare vid dörren. Ralf Salo och Hasse Karlsson var också med som förebedjare vid slutet av mötet. Maria Libäck skötte om serveringen.

Peter Silfverberg talade om aposteln Johannes och läste inledningsvis Upp. 1:9 "Jag, Johannes, er broder, som i Jesus delar lidandet och riket och uthålligheten med er, jag befann mig på den ö som kallas Patmos, för Guds ords och Jesu vittnesbörds skull." Han sade att den urkristna församlingen av tradition berättat om aposteln Johannes (en av Åskans söner) och om hur han som gammal bars in i kyrkan och hans enda budskap var: Älska varandra! Som ung var han ganska hetlevrad och fylld av helig vrede.

Peter sade också att vi som kristna får vara ambitiösa, men på rätt sätt! Han tog exempel från händelsen när apostlarna frågat Jesus om platsen på hans högra och vänstra sida (Mark. 10:35f "Kan ni dricka den kalk som jag dricker...?" frågade Jesus (v. 38) "...platserna skall tilfalla dem som de är beredda för." v. 40. Jesus sade vidare att den som vill vara främst ska vara de andras tjänare (v. 44).

Peter nämnde också Jesu innerliga överprästerliga förbön och sade att innerlig gemenskap kan vara att bara få vara stilla med Jesus. Det finns så mycket synd och hat som förstör mänskors gemenskap, men Jesus kom för att hela detta. De 12 apostlarna fick verkligen dricka av kalken. De blev dödade för evangeliets skull. Man kan tänka att de under förföljelsen säkert undrade: Hur ska det gå med kyrkan? även om de höll fast vid Jesu löften.

Peter citerade Apg. 3:6 "Silver och guld har jag inte, men vad jag har, det ger jag dig: I Jesu Kristi, nasaréns, namn: stig upp och gå!".." Petrus och Johannes botade den lame mannen, inte med egen kraft, utan med Guds. Och de skulle frimodigt predika Guds ord. 


Flera gånger betonade Peter också hur enkel bönen är. Det är hjärtats samtal med Gud och kräver inga invecklade ord. Säg bara rakt ut hur du har det eller vad du behöver...


Uppenbarelseboken 5:1-8 talar om bokrullen som ingen kunde öppna och om den vita skaran som kommer ur den stora bedrövelsen. Ett annat bibelställe om nöd: Dan. 12:1 "På den tiden skall Mikael träda upp, den store fursten, som står som försvarare för dina landsmän. Det kommer en tid av nöd, som inte har haft sin like ända från den dag då människor blev till, ända till den tiden. Men på den tiden skall alla bland ditt folk bli frälsta som finns uppskrivna i boken." och Matt. 24:21 "Ty då skall det bli en så stor nöd att något liknande inte förekommit sedan världens begynnelse och aldrig mer skall förekomma." 

Det kostar att följa Jesus och man får lida, sa Peter men priset är mycket finare. Här nämnde han flera exempel från den lidande kristna kyrkan i Sovjetunionen, Kina och Pakistan (bla. Shahbaz Bhatti, martyren). Avslutningsvis läste han från Upp. 22:10f.

Kollekt till MKV. Förebedjarna bad för lapparna och mötesledaren sammanfattade kvällen genom att läsa Ps. 122:6-9 och vi nedkallade Herrens välsignelse. Nästa gång: Ralf Salo. Öppet slut med servering, förbön och samtal, lovsång.


Ps. 122:6-9 "Önska Jerusalem frid! Må det gå dem väl som älskar dig. Må frid råda inom dina murar, välgång i dina palats. För mina bröders och vänners skull vill jag önska dig frid. För HERRENS, vår Guds, hus skull vill jag söka ditt goda."


Det här blev bara ett kort sammandrag eftersom jag inte gjorde egentliga anteckningar utan bara skrev ner några punkter. 



Psm 181
http://minkristnasamhllsblogg.blogspot.fi/2013/06/hjalp-oss-idag-fader-att-dig-till-behag.html


"Att lämna allt" (Frank Ådahl) : http://www.youtube.com/watch?v=fNNhX48TRYA






Foto: KL (Jakobstads kyrka, altartavlan, rött förbönsljus i FC)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar